ترویج و آموزش کشاورزی
مهناز محمدزاده؛ حسین شعبانعلی فمی؛ ناصر مطیعی؛ محمدرضا سنجابی
چکیده
طی سالهای اخیر تولیدات دامی ارگانیک با افزایش توجه و استقبال تولیدکنندگان، سیاستگذاران و مصرفکنندگان سراسر دنیا همراه بوده است. تحقیق حاضر باهدف شناسایی و تحلیل موانع تولید شیر ارگانیک در استان اردبیل و به روش توصیفی-همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش کارشناسان امور دام سازمان جهاد کشاورزی و شرکتهای خدمات مشاورهای ...
بیشتر
طی سالهای اخیر تولیدات دامی ارگانیک با افزایش توجه و استقبال تولیدکنندگان، سیاستگذاران و مصرفکنندگان سراسر دنیا همراه بوده است. تحقیق حاضر باهدف شناسایی و تحلیل موانع تولید شیر ارگانیک در استان اردبیل و به روش توصیفی-همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش کارشناسان امور دام سازمان جهاد کشاورزی و شرکتهای خدمات مشاورهای دامپروری استان اردبیل بود (200=N) که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 130 نفر تعیین شد. روش نمونهگیری و انتخاب افراد در جامعه روش طبقهای با انتساب متناسب بوده است و در داخل طبقهها تعداد نمونه مورد نیاز بهطور کاملاً تصادفی انتخاب شدند. ابزار اصلی جمعآوری دادهها، پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن توسط کارشناسان و صاحبنظران تولیدات ارگانیک تأیید شد. پایایی ابزار سنجش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تأیید گردید که مقدار آن 95/0 بهدست آمد. نتایج تحلیل دادهها حاکی از شناسایی نه مشکل اصلی شامل ناکارآمدی زیرساختهای نهادی، زیرساختهای تحقیقاتی، زیرساختهای بازار، تدوین و اجرای دستورالعملها، زیرساختهای فرهنگی و روانشناختی، وجود ریسک تولید، خدمات ارائهشده به تولیدکنندگان، ناکافی بودن سطح دانش و اطلاعات دامداران و ناکارآمدی مدیریت واحدهای دامی داشت. این عوامل درمجموع 75/69 درصد از کل واریانس مربوط به متغیرهای موانع و مشکلات تولید شیر ارگانیک را تبیین کردند. بنابراین کاربست دامپروری ارگانیک و توسعه آن مستلزم شناسایی، رفع و تدوین خطمشیهای مناسب است.