[1]بابازاده، ح. و سرائیتبریزی، م. ۱۳۹۱. ارزیابی وضعیت کشاورزی استان هرمزگان از دیدگاه آب مجازی. مجله پژوهش آب در کشاورزی، ۲۶(۴): ۴۸۵- ۴۹۹.
بذرافشان، ا.، دهقانپیر، ش. و هلیساز، ش. ۱۳۹۶. برآورد بیلان آب مجازی در بخش کشاورزی استان هرمزگان در طول دهه گذشته. مجله مدیریت بیابان، ۵(۱۰): ۱۱۶- ۱۲۹.
پوران، ر.، راغفر، ح.، قاسمی، ع. ر. و بزاران، ف. ۱۳۹۶. محاسبه ارزش اقتصادی آب مجازی با رویکرد حداکثرسازی بهرهوری آب آبیاری. فصلنامه مطالعات اقتصاد کاربردی ایران، ۶(۲۱): ۱۸۹- ۲۱۲.
خواجهپور، م. ر. ۱۳۹۰. گیاهان صنعتی. انتشارات جهاد دانشگاهی اصفهان، ۵۸۲ صفحه.
دهقانپیر، ش.، بذرافشان، ش. و هلیساز، ا. ۱۳۹۴. یک مطالعه مقایسهای بر روی آب مجازی از طریق مفهوم مسئلهدار (استان هرمزگان). پایاننامه کارشناسیارشد.
رمضانیاعتدالی، ه.، شکوهی، ع. ر. و مجتبوی، س. ا. ۱۳۹۶. بهرهگیری از مفهوم ردپای آب مجازی در تولید محصولات اصلی برای عبور از بحران آب منطقه قزوین. نشریه آب و خاک (علوم و صنایع غذایی)، ۳۱(۲): ۴۲۲- ۴۳۳.
سازمان محیط زیست. 1398. گزارشات دورهای سازمان محیط زیست.
گرگانینژادماشیزی، ز.، بذرافشان، ش. و غلامی. ح. ۱۳۹۶. بررسی روند تغییرات آب مجازی در دشت کشاورزی میناب و اثرات آن بر تخریب منابع. پایاننامه کارشناسیارشد، دانشگاه هرمزگان، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی.
موسوی، ح.، خلیلیان، س. و وکیلیپور، م. ه. ۱۳۸۶. اثر کاربرد سیستم آبیاری تحت فشار بر راندمان فنی مزرعه سیبزمینی (مطالعه موردی: شهرکرد). مجله پژوهش و سازندگی در زراعت و باغبانی، ۷۶(۳): ۱۷۱- ۱۷۸.
Ababaei, B. and Ramezani Etedali, H. 2017. Water footprint assessment of main cereals in Iran. Agricultural Water Management, 179: 401- 411.
Allan, JA. 1998. Virtual water: A Strategic Resource. Global Solutions to Regional Deficits. Ground Water, 36(4):545-546.
Chapagain, AK., Hoekstra, AY. and Savenije, HHG. 2005. Saving water through global trade. Value of Water Reserch Report Series, 17, UNESCO-IHE, Delft, the Netherlands. P. 1-12.
Chouchane, H., Hoekstra, AY., Korel, MS. and Mekonnen, MM. 2015. The water footprint of Tunisia from an economic perspective. Ecological Indicators, 52: 311- 319.
Fulton, J., Norton, M. and Shilling, F. 2019. Water-indexed benefits and impacts of California almonds. Ecological Indicators, 96: 711- 717.
Hoekstra, AY., Chapagain, AK., Aldaya, MM. and Mekonnen, MM. 2009. Water footprint manual, State of the art, Web
www.waterfootprint.org. pp. 131
Hoekstra, AY. and Chapagain, AK. 2007. Water footprint of nations: water use by people as a function of their consumption pattern. Water Resource Management, 21(1): 35-48.
Hoekstra, AY. and Hung, PQ. 2005. Globalization of water resources: International virtual water flows in relation to crop trade. Global Environmental Change Journal, 15: 45-56.
Hoekstra, AY. and Hung, PQ. 2002. Virtual water trade: a quantification of virtual water flows between nations in relation to international crop trade. Value of Water Research Report Series, 11, UNESCO-IHE Institute for Water Education, Delft, The Netherlands. P. 25-47
Liu, J., Sun, S., Wu, P., Wang, Y. and Zhao, X. 2015. Evaluation of crop production, trade, and consumption from the perspective of water resources: A case study of the Hetao irrigation district, China, for 1960–2010. Science of The Total Environment. 505: 1174-1181.
Mekonnen, MM. and Hoekstra, AY. 2010. A global and high-resolution assessment of the green, blue and grey water footprint of wheat. Hydrology and Earth System Sciences, 14: 1259-1276.
Shi, J., Liu, J. and Pinter, AL. 2014. Recent evolution of China’s virtual water trade: analysis of selected crops and considerations for policy, Hydrology and Earth System Sciences,18: 1349-1357.
Vanoel, PR., Mekonnen, MM. and Hoekstra, AY. 2008. The external water footprint of the Netherlands: Quantification and impact assessment. Value of Water Research Report Series, No. 33, UNESCO-IHE, Delft, the Netherlands. p. 72.
Wang, YD., Leeb, JS., Adbemabiesea, L., Zamea, K. and Kang, S. 2015. Virtual water management and water energy nexus: A case study of three mid atlantic. Resources, Conservation and Recycling, 98(3): 76-84.
Zehnder, AJB., Yang, H. and Schertenleib, R. 2002. Water issues: The need for action at different Levels. Aquatic Sciences, 65: 1-20.