ترویج و آموزش کشاورزی
بهرام ایمانی؛ سهیلا باختر؛ سعید جعفری
چکیده
کشاورزی ارگانیک یک سامانه مدیریت تولیدی جامعنگر است که موجب بهبود سلامت کشتبوم از طریق حفظ و تقویت تنوع زیستی، چرخههای زیستی و فعالیت زیستی خاک میشود، اما بر سر راه این سامانه موانع و مشکلات فراوانی قرار دارد. از اینرو شناسایی عوامل بازدارنده و پیشبرنده از دیدگاه روستاییان امری ضروری است. بنابراین هدف تحقیق حاضر ارزیابی ...
بیشتر
کشاورزی ارگانیک یک سامانه مدیریت تولیدی جامعنگر است که موجب بهبود سلامت کشتبوم از طریق حفظ و تقویت تنوع زیستی، چرخههای زیستی و فعالیت زیستی خاک میشود، اما بر سر راه این سامانه موانع و مشکلات فراوانی قرار دارد. از اینرو شناسایی عوامل بازدارنده و پیشبرنده از دیدگاه روستاییان امری ضروری است. بنابراین هدف تحقیق حاضر ارزیابی دیدگاه جوامع روستایی در رابطه با عوامل بازدارنده و پیشبرنده کشاورزی ارگانیک است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، 64 روستایی بالای 20 خانوار بخش مرکزی شهرستان اردبیل با جمعیت 50039 نفر بودهاست. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 356 نفر برآورد گردید که برحسب تعداد جمعیت موجود در هر روستا توزیع گردید. جهت گردآوری اطلاعات مورد نیاز از روشهای کتابخانهای و میدانی استفاده گردید. شاخصهای درنظر گرفتهشده برای تنظیم پرسشنامه در چهار زمینه اقتصادی، فنی و اطلاعاتی، مدیریتی و اجتماعی در دو بعد بازدارنده و پیشبرنده در قالب 42 متغیر تنظیم گردید. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزارهای spss19 و lisrel بهره گرفته شد. براساس نتایج حاصله، در بین عوامل بازدارنده کشاورزی ارگانیک عامل اجتماعی، دارای بیشترین میزان بازدارندگی و عوامل اقتصادی دارای کمترین میزان بود. در بین عوامل پیشبرنده نیز عوامل فنی و اطلاعاتی بیشترین تأثیر را بر پیشبرد کشاورزی ارگانیک داشته است و عوامل اقتصادی کمترین تأثیر را بر پیشبرندگی کشاورزی ارگانیک دارا بوده است.
مرضیه موسوی؛ بهمن خسروی پور؛ علی سرخی
چکیده
اهمیت کشاورزی ارگانیک و نقش حیاتی آن در توسعه پایدار انکارناپذیر است و تصمیم به پذیرش آن تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار میگیرد. یکی از مهمترین عوامل،نگرش کشاورزان نسبت به کشاورزی ارگانیک میباشد؛ زیرا فعالیت و تصمیمگیری افراد نسبت به هر پدیدهای تحت تأثیر نگرش آنهامیباشد. هدف از انجام پژوهش، شناسایی عوامل مؤثر بر نگرش سبزیکاراننسبت ...
بیشتر
اهمیت کشاورزی ارگانیک و نقش حیاتی آن در توسعه پایدار انکارناپذیر است و تصمیم به پذیرش آن تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار میگیرد. یکی از مهمترین عوامل،نگرش کشاورزان نسبت به کشاورزی ارگانیک میباشد؛ زیرا فعالیت و تصمیمگیری افراد نسبت به هر پدیدهای تحت تأثیر نگرش آنهامیباشد. هدف از انجام پژوهش، شناسایی عوامل مؤثر بر نگرش سبزیکاراننسبت به کشاورزی ارگانیک در شهرستان باوی بود. این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش سبزیکارانشهرستان باوی به تعداد 140 نفر بود که از طریقجدول مورگان تعداد 103 نفر بهعنوان نمونه انتخاب شدند. یافتههای تحقیق نشانداد، اکثر پاسخگویان (4/40 درصد) دارای نگرشی نسبتاً منفی نسبت به کشاورزی ارگانیک بودند. بین سابقه فعالیت کشاورزی، میزان تحصیلات پاسخگویانو نگرش آنها نسبت به کشاورزی ارگانیک رابطه معنیداری در سطح 5 درصد وجود دارد.نتایج تحلیل عاملی نشاندادعوامل حمایتی- آموزشی، مدیریتی، فرهنگیو ویژگیهای محصول درمجموع27/54 درصد واریانس عوامل مؤثر بر نگرش مثبت نسبت به کشاورزی ارگانیک را تبیین میکنند.44/50 درصد واریانس عوامل مؤثر بر نگرش منفی نسبت به کشاورزی ارگانیکتوسط پنج عامل عدم وجود تسهیلات حمایتی، اقتصادی، نهادهای، ضعف دانش و آگاهی و زراعیتبیین شدند.
سید حمزه میرسلیمی؛ همایون فرهادیان؛ شقایق خیری؛ فرهاد خسروانی
چکیده
هدف این پژوهش، بررسی عاملهای مؤثر بر پذیرش کشاورزی ارگانیک است. این تحقیق کاربردی و از نوع توصیفی– همبستگی است. جامعة آماری مدنظر را تولیدکنندگان محصولات کشاورزی استان البرز تشکیل میدهند که حجم نمونه با استفاده فرمول کوکران و روش نمونهگیری تصادفی طبقهای تعیین شد و 200 تولیدکننده انتخاب شد. ابزار اصلی جمعآوری اطلاعات، ...
بیشتر
هدف این پژوهش، بررسی عاملهای مؤثر بر پذیرش کشاورزی ارگانیک است. این تحقیق کاربردی و از نوع توصیفی– همبستگی است. جامعة آماری مدنظر را تولیدکنندگان محصولات کشاورزی استان البرز تشکیل میدهند که حجم نمونه با استفاده فرمول کوکران و روش نمونهگیری تصادفی طبقهای تعیین شد و 200 تولیدکننده انتخاب شد. ابزار اصلی جمعآوری اطلاعات، پرسشنامة محققساخته است که روایی آن را تعدادی از استادان دانشگاه و کارشناسان جهاد کشاورزی استان البرز بررسی و تأیید کردند. پایایی پرسشنامه نیز از طریق انجام پیشآزمون و محاسبة آلفای کرونباخ برای هر یک از بخشهای آن برآورد شد (72/0تا 95/0) که بیانگر مناسب بودن ابزار تحقیق بوده است. یافتههای تحقیق نشان داد که مانعهای پذیرش کشاورزی ارگانیک و عاملهای مؤثر بر توسعة آن در بین کشاورزان با سطح تحصیلی متفاوت (فوق دیپلم و کمتر و لیسانس و بیشتر) اختلاف معنیداری در سطح یک درصد دارد. همچنین بین سه متغییر نگرش به کشاورزی ارگانیک، میزان استفاده از کانالهای دریافت اطلاعات فنی و میزان بهکارگیری عملیات کشاورزی ارگانیک با پذیرش آن در بین کشاورزان استان البرز همبستگی مثبت و معنیداری مشاهده شد.