اقتصاد کشاورزی
علیرضا شفائیه نجار؛ محمد کاوسی کلاشمی؛ حیدر قلیزاده
چکیده
با توجه به شباهت اقلیمی و محیطی مجموع سه استان شمالی ایران و کشور هلند، همواره این سؤال مطرح است که چرا سطح توسعه بخش کشاورزی در این دو پهنه جغرافیایی تا این حد متفاوت است و آیا امکان الگوبرداری از هلند برای تسریع در فرایند رشد و توسعه ایران (استانهای شمالی) وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، تعیین سطح توسعهیافتگی بخش کشاورزی سه استان شمالی ...
بیشتر
با توجه به شباهت اقلیمی و محیطی مجموع سه استان شمالی ایران و کشور هلند، همواره این سؤال مطرح است که چرا سطح توسعه بخش کشاورزی در این دو پهنه جغرافیایی تا این حد متفاوت است و آیا امکان الگوبرداری از هلند برای تسریع در فرایند رشد و توسعه ایران (استانهای شمالی) وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، تعیین سطح توسعهیافتگی بخش کشاورزی سه استان شمالی ایران (گیلان، مازندران و گلستان) و کشور هلند میباشد. برای دستیابی به این هدف، از الگوی تصمیمگیری چندمعیاره MARCOS استفاده شد. مهمترین دلیل استفاده از این روش، اطمینانبخشی و دقت بیشتر در حل مسائل تصمیمگیریهای چندمعیاره میباشد؛ روشی مبتنی بر سلسله مراتب و شناخت شرایط و محدودیتها برای حل مشکلات کسبوکار در دنیای واقعی. آمار و اطلاعات مورد نیاز از آم ارنامههای کشاورزی و پایگاههای اطلاعاتی مانند بانک جهانی، سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی بهدست آمد. نتایج حاصل مؤکد فاصله زیاد سطح توسعهیافتگی استانهای شمالی ایران در مقایسه با کشور هلند در حوزههای زراعت، باغبانی، دامپروری، مکانیزاسیون و آموزش و زیرساخت میباشد. از مهمترین دلایل موفقیت هلند استفاده از فناوریهای برتر و گلخانههای پیشرفته، اعم از کشاورزی هیدروپونیک، استفاده از انرژی زمین گرمایی، فناوری نورافشانی مصنوعی و راهکارهای آبکشتی و هواکشتی است؛ لذا حمایت از توسعه این فناوریها در کشور میتواند شکاف توسعهیافتگی بخش کشاورزی در استانهای شمالی ایران را کاهش داد.
توسعه روستایی
امیر احمدی؛ محمد بادسار؛ حیدر قلیزاده؛ رویا کرمی
چکیده
فقدان تنوع غذایی بهعنوان مهمترین جنبه دسترسی خانوار به غذا، چالشی اساسی برای جوامع روستایی به شمار میآید. هدف اصلی این پژوهش سنجش وضعیت امنیت غذایی خانوارهای روستایی منطقه موردمطالعه با استفاده از شاخص تنوع غذایی و تعیین عوامل اصلی تأثیرگذار بر رژیم غذایی خانوار میباشد. پژوهش مقطعی صورت گرفته جز تحقیقات کاربردی بوده که به ...
بیشتر
فقدان تنوع غذایی بهعنوان مهمترین جنبه دسترسی خانوار به غذا، چالشی اساسی برای جوامع روستایی به شمار میآید. هدف اصلی این پژوهش سنجش وضعیت امنیت غذایی خانوارهای روستایی منطقه موردمطالعه با استفاده از شاخص تنوع غذایی و تعیین عوامل اصلی تأثیرگذار بر رژیم غذایی خانوار میباشد. پژوهش مقطعی صورت گرفته جز تحقیقات کاربردی بوده که به روش توصیفی- تحلیلی انجام گردیده است. ابزار اصلی جهت گردآوری دادهها پرسشنامه استاندارد محاسبه نمره تنوع غذایی برحسب شمارش گروههای غذایی مصرفی توسط خانوار در دوره مرجع 24 ساعته قبل از فرآیند انجام مصاحبه میباشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه خانوارهای روستایی استان آذربایجان غربی میباشد. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 482 خانوار به روش نمونهگیری طبقهای چندمرحلهای بهعنوان حجم نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان داد عمده گروههای غذایی مصرفی توسط خانوارهای روستایی استان آذربایجان غربی بهصورت انواع غلات با 57.9%، گیاهان ریشهای و غدهای با 56.4% و انواع حبوبات با 49.8% میباشد. همچنین ازلحاظ طبقهبندی تنوع غذایی خانوارهای روستایی، 58.1% در طبقه دارای تنوع غذایی متوسط قرار گرفتند. تحلیل روابط مفروض بر اساس مقادیر استاندارد حاصل از هر دو روش تخمین حداکثر بزرگنمایی و Bayesian در نرمافزار Amos نشان داد که متغیرهای مالکیت دام، میزان تحصیلات، بعد خانوار و درآمد سالیانه در حالت کلی 85% از تغییرات متغیر وابسته تنوع غذایی را تبیین میکنند. متنوع سازی منابع درآمدی و در کنار آن ارتقا سطح تحصیلات سرپرست خانوار که منجر به افزایش دانش تغذیهای و سوق دادن رژیم غذایی به سمت انتخاب و مصرف محصولات سالمتر و متنوعتر در رژیم غذایی خانوارهای روستایی میگردد، پیشنهاد میشود.