@article { author = {Charmchian Langerodi, Mehdi}, title = {Structural Equation Modeling of Biological Inputs Acceptance by Sari Rice Farmers}, journal = {Rural Development Strategies}, volume = {7}, number = {3}, pages = {253-266}, year = {2020}, publisher = {university of torbat heydarieh}, issn = {2383-2657}, eissn = {2383-1995}, doi = {10.22048/rdsj.2021.259059.1891}, abstract = {The development of the use of natural and biological inputs to achieve sustainable rice cultivation seems to be essential, and rice farmers must be prepared to accept sustainable and organic rice. Creating a positive attitude among rice growers about the biological inputs of rice is of paramount importance. The purpose of this study was structural equation modeling of biological inputs acceptance by sari rice farmers. All rice farmers in Sari County (24502 individuals) were selected as the statistical population of the study, and 336 of them were selected as the study sample based on Cochran's formula and with random sampling method. Data collection was performed using a researcher-made questionnaire. Also, based on the average variance extracted (0.692 >AVE< 0.91) and composite reliability (0.969 >CR < 0.993), the questionnaire had a convergent validity and appropriate reliability. SPSS16 and Smart PLS2 software were used to analyze the data. The results showed that educational characteristics (with path coefficient 0.453), information characteristics (with path coefficient 0.355), social characteristics (with path coefficient 0.117), and attitude towards biological inputs (with path coefficient 0.084) had a significant positive effect on acceptance of biological inputs (p < 0.01) and 99 percent of the variance of biological input acceptance was determined by these variables. It is suggested that due to the unfavorable attitude of rice farmers towards biological inputs, rice farmers should be informed about the role of biological inputs in crop, water, soil and human health. It is better to use knowledgeable rice farmers in this regard to train other rice farmers.}, keywords = {Organic,acceptance,Biological inputs}, title_fa = {مدل‌یابی معادله ساختاری پذیرش نهاده‌های زیستی توسط شالیکاران شهرستان ساری}, abstract_fa = {توسعه کاربرد نهاده­های طبیعی و زیستی در راستای دستیابی به شالیکاری پایدار مهم و ضروری به نظر می­رسد و شالیکاران را بایستی برای پذیرش شالیکاری پایدار و ارگانیک آماده نمود. ایجاد نگرش مثبت در شالیکاران نسبت به نهاده­های زیستی برنجکاری و پذیرش آنها از اولویت و اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه، مدل­سازی معادله ساختاری پذیرش نهاده­های زیستی توسط شالیکاران شهرستان ساری می­باشد. جامعۀ آماری تحقیق کلیه شالیکاران شهرستان ساری (24502 نفر) بوده که 336 نفر از آن­ها بر اساس فرمول کوکران و با شیوه نمونه­گیری تصادفی طبقه­ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جمع‌آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامۀ محقق­ساخت بود. همچنین بر پایه مقدار میانگین واریانس استخراج شده (91/0< AVE > 692/0) و پایایی ترکیبی (993/0< CR > 969/0)، پرسشنامه دارای روایی همگرا و پایایی مناسبی بود. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم­افزار SPSS16 و Smart PLS2 بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که ویژگی­های آموزشی (با ضریب مسیر 453/0)، ویژگی­های اطلاعاتی (با ضریب مسیر 355/0)، ویژگی­های اجتماعی (با ضریب مسیر 117/0) و نگرش نسبت به نهاده­های زیستی (با ضریب مسیر 084/0) تأثیر مثبت معنی­داری بر پذیرش نهاده­های زیستی داشتند(p <0.01) و 99 درصد از واریانس پذیرش نهاده­های زیستی توسط این متغیرها تبیین شد. پیشنهاد می­شود با توجه به نگرش نامطلوب شالیکاران نسبت به نهاده­های زیستی، به شالیکاران در خصوص نقش نهاده­های زیستی در سلامتی محصول، آب، خاک و انسان اطلاع­رسانی شود و بهتر است از شالیکاران آگاه در این خصوص برای آموزش سایر شالیکاران استفاده شود.}, keywords_fa = {Organic,acceptance,Biological inputs}, url = {https://rdsj.torbath.ac.ir/article_126667.html}, eprint = {https://rdsj.torbath.ac.ir/article_126667_cc40f3307e0558b0c4c9b5ce6a14b762.pdf} }