اقتصاد کشاورزی
حسین عبادی پور؛ محمود احمدپوربرازجانی
چکیده
میزان کالری دریافتی خانوارها از جمله مباحث مهم مطرح شده در عرصهی اقتصاد عمومی و توسعه است که همواره مورد توجه دولتها و سیاستگذاران در جوامع مختلف بوده است. در مطالعه حاضر، پیامدهای شوک درآمد خانوارها، قیمت و یارانه غذایی بر میزان کالری دریافتی خانوار روستایی ایرانی بررسی شده است. به این منظور از دادههای سری زمانی سالهای ...
بیشتر
میزان کالری دریافتی خانوارها از جمله مباحث مهم مطرح شده در عرصهی اقتصاد عمومی و توسعه است که همواره مورد توجه دولتها و سیاستگذاران در جوامع مختلف بوده است. در مطالعه حاضر، پیامدهای شوک درآمد خانوارها، قیمت و یارانه غذایی بر میزان کالری دریافتی خانوار روستایی ایرانی بررسی شده است. به این منظور از دادههای سری زمانی سالهای 90- 1340 الگوی خود رگرسیون برداری استفاده شد. نتایج نشان داد که دوره اثرگذاری شوک ایجاد شده بر میزان پرداخت یارانه غذایی نسبت به شوک قیمتی و درآمدی کوتاهتر بوده و شوک قیمتی و درآمدی به ترتیب در جایگاه بعدی قرار گرفت. همچنین بیشترین حساسیت تقاضای کالری مربوط به شوک درآمد میباشد. بر اساس یافتههای این تحقیق میتوان نتیجه گرفت که برای ایجاد امنیت غذایی، باید ثبات را در بازار ایجاد نمود، همچنین اثرات نهایی تغییر در الگوی تغذیه به هنگام تعیین سیاستهای مربوط به تنظیم بازار، سیاستهای یارانهای و مالیاتبندی بدون توجه به رشد درآمد خانوار روستایی، آثار منفی شدیدی بر میزان کالری دریافتی خانوارها خواهد گذاشت.
اقتصاد کشاورزی
محمود احمدپور برازجانی؛ هادی نیکویی دستجردی
چکیده
به موازات افزایش روز افزون جمعیت جهانی، یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی جامعه بشری در دهههای اخیر مسئله امنیت غذایی و افزایش تولیدات کشاورزی بوده است. این امر سبب استفاده بیش از حد از سموم و کودهای شیمیایی و آثار زیانبار آن شده است. در سالهای اخیر اقداماتی در جهت بازگشت به سمت کشاورزی ارگانیک آغاز شده است. مبنای پژوهش حاضر، برنامهریزی ...
بیشتر
به موازات افزایش روز افزون جمعیت جهانی، یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی جامعه بشری در دهههای اخیر مسئله امنیت غذایی و افزایش تولیدات کشاورزی بوده است. این امر سبب استفاده بیش از حد از سموم و کودهای شیمیایی و آثار زیانبار آن شده است. در سالهای اخیر اقداماتی در جهت بازگشت به سمت کشاورزی ارگانیک آغاز شده است. مبنای پژوهش حاضر، برنامهریزی زراعی به نحوی است که در آن مدیر واحد زراعی علاوه بر آرمانهای اقتصادی، جنبه زیستمحیطی را بوسیله تولید محصولات ارگانیک مد نظر قرار دهد. برای دستیابی به این اهداف، از روشهای برنامهریزی آرمانی و ترکیب آنها در قالب مدل برنامهریزی آرمانی ترتیبی تعمیمیافته، بر اساس تصمیمگیریهای چند معیاره در شهرستانهای بردسیر و ارزوئیه استفاده شد. اطلاعات لازم با استفاده از 567 پرسشنامه و مصاحبه حضوری با بهرهبرداران زراعی و بکارگیری روش نمونهگیری تصادفی ساده در سال 1392 به دست آمد. در تحقیق حاضر، شش آرمان بیشینهسازی سود، بیشینهسازی اشتغال نیروی کار، کمینهسازی آب آبیاری، ساعات کار ماشین آلات، مصرف کود و سموم شیمیایی در اولویتهای مختلف در مدل قرار گرفتند، نتایج نشان داد که با بهینهسازی الگوی کشت، میتوان بدون نقصان در تولید و سود واحد زراعی میزان استفاده از نهادههای زیانآور را کاهش داد. بنابراین آگاه کردن بهرهبرداران از مزایای کشاورزی ارگانیک و حمایت دولت میتواند گامی موثر در حرکت به سمت پایداری تولید باشد.