ترویج و آموزش کشاورزی
ماریه صحرایی؛ کیومرث زرافشانی
چکیده
یکی از راههای کسب درآمد در مناطق روستایی که میتواند وضع اقتصادی و معیشتی روستاها را بهبود بخشد، تولید ورمی کمپوست با استفاده از فضولات دامی و پسماندهای کشاورزی میباشد. این فناوری از ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیستمحیطی حائز اهمیت است، اما با مشکلات و موانع زیادی جهت توسعه مواجه است. توسعه این فناوری در استان کرمانشاه ...
بیشتر
یکی از راههای کسب درآمد در مناطق روستایی که میتواند وضع اقتصادی و معیشتی روستاها را بهبود بخشد، تولید ورمی کمپوست با استفاده از فضولات دامی و پسماندهای کشاورزی میباشد. این فناوری از ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیستمحیطی حائز اهمیت است، اما با مشکلات و موانع زیادی جهت توسعه مواجه است. توسعه این فناوری در استان کرمانشاه میتواند نقش بسزایی در امنیتغذایی و معیشت پایدار روستاییان داشته باشد. لذا هدف از این پژوهش، شناسایی موانع و مشکلات توسعه فناوری ورمی کمپوست در استان کرمانشاه با بهرهگیری از رویکرد کیفی و روش نظریه بنیانی میباشد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، 52 نفر از تولیدکنندگان واحدهای فعال ورمی کمپوست در استان کرمانشاه بودند که از این تعداد 21 نفر بهصورت هدفمند و با توجه به داشتن سابقهی حداقل 2 سال در زمینهی تولید ورمیکمپوست انتخاب شدند. دادهها از راه مصاحبههای عمیق و نیمه ساختارمند جمعآوری و در قالب سه رویه کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. بر اساس یافتههای حاصل از این پژوهش، عواملی مانند: بازدهی پایین تولید ورمی کمپوست در زمستان، بالا بودن قیمت ورمی کمپوست برای مصرفکنندگان، فقدان مهارت لازم تولیدکنندگان در تولید و بازاریابی، عدم وجود سیستمهای حمایتی و نظارتی کارآمد، عدم فرهنگ سازی استفاده از ورمی کمپوست در بین کشاورزان و ضعف در تبلیغ و ترویج و اشاعه ورمی کمپوست از سوی نهادهای دولتی از جمله فاکتورهایی بودند که مانع توسعه فنآوری ورمی کمپوست شدند.