توسعه روستایی
سمیه کردعلیوند؛ حسین شعبانعلی فمی؛ علی اسدی؛ علی اکبر براتی
چکیده
روند فزآینده کمبود غذای سالم در بازار و تخریب محیط زیست دو چالش مهم در عصر حاضر به شمار میروند. صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی در صورت مدیریت صحیح میتواند نقش مهمی در حل چالشهای مطرح شده ایفاء نماید. نظر به اهمیت صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی، تحقیق حاضر به بررسی اثرات صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی از دیدگاه کشاورزان ...
بیشتر
روند فزآینده کمبود غذای سالم در بازار و تخریب محیط زیست دو چالش مهم در عصر حاضر به شمار میروند. صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی در صورت مدیریت صحیح میتواند نقش مهمی در حل چالشهای مطرح شده ایفاء نماید. نظر به اهمیت صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی، تحقیق حاضر به بررسی اثرات صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی از دیدگاه کشاورزان پرداخته است. جامعه آماری شامل کلیه تولیدکنندگانی در کشور بود که در سال 1400 دارای مجوز محصولات گواهیشده از سوی وزارت جهاد کشاورزی بودند که تعداد آنها 638 نفر بود. از این میان 204 تولیدکننده بهصورت تصادفی ساده بهعنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمعآوری داده پرسشنامه محقق ساخته بود و برای تجزیه و تحلیل دادهها علاوهبر آمارههای توصیفی از ضریب تغییرات و تحلیل عاملی تأییدی استفاده شد. یافتههای تحقیق نشان داد که از میان اثرات صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی در حال حاضر اثرات اجتماعی (با ضریب مسیر 868/0) مهمترین اثر صدور گواهی هستند. پس از این اثرات به ترتیب اثرات مربوط به بهبود فرآیند تولید (845/0)، محیط زیست و پایداری (819/0)، فرآیندهای بازار و صادرات (799/0) و در نهایت اثرات مربوط به سلامت و ایمنی مواد غذایی (768/0) قرار دارند. از میان اثرات اجتماعی افزایش اعتماد مصرفکنندگان به کیفیت مواد غذایی (با بار عاملی 782/0) دارای اهمیت فراوان میباشد، لازم است تولیدکنندگان با افزایش کیفیت محصولات کشاورزی و تولید محصولات سالمتر براساس استانداردهای بینالمللی زمینه افزایش اعتماد مصرفکنندگان را فراهم نمایند. از طرفی راهاندازی کسبو کارهای کوچک در طول زنجیره تأمین محصولات سالم کشاورزی میتواند فرصتهای شغلی را برای روستاییان فراهم نماید و از این طریق به توسعه کشاورزی و روستایی کمک کند.
فاطمه سورانی؛ خلیل کلانتری؛ علی اسدی؛ فرحناز رستمی؛ آرزو باباجانی؛ محمدصادق ابراهیمی
چکیده
علیرغم ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به بسیاری از روستاهای ایران، هنوز خیلی از قابلیتهای این فناوری در بخش روستایی به دلیل نبود شناخت کافی دربارة عاملهای پیشبرنده و بازدارنده، توجه چندانی به آن نشده و همچنین از آن بهصورت شایسته بهرهبرداری نشده است. در واقع، بدون شناخت عاملهای مزبور، هرگونه اقدامی منجر ...
بیشتر
علیرغم ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به بسیاری از روستاهای ایران، هنوز خیلی از قابلیتهای این فناوری در بخش روستایی به دلیل نبود شناخت کافی دربارة عاملهای پیشبرنده و بازدارنده، توجه چندانی به آن نشده و همچنین از آن بهصورت شایسته بهرهبرداری نشده است. در واقع، بدون شناخت عاملهای مزبور، هرگونه اقدامی منجر به هدر رفتن منابع مادی و انسانی خواهد شد. از اینرو، تحقیق حاضر با هدف تحلیل عاملهای پیشبرنده و بازدارنده گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در روستاهای بخش مرکزی شهرستان نجفآباد از دیدگاه کارشناسان صورت پذیرفته است. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعة آماری تحقیق شامل همة کارشناسان جهاد کشاورزی، پست، پستبانک، مخابرات و دفترهای فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی(55 نفر) است که بهصورت سرشماری بررسی و تحلیل شدند. اعتبار پرسشنامه با نظر متخصصان و پایایی ابزار تحقیق با ضریب آلفای کرونباخ برای هریک از مقیاسهای اصلی پرسشنامه در حد مناسب (بالای 9/0) بهدست آمد. براساس نتیجههای حاصل از تحلیل عاملی، چهار عامل فرهنگی- اطلاع رسانی، زیرساختی، خدماتی و تسهیلاتی- نهادی بهعنوان عاملهای پیشبرنده با درصد تبیین 17/73 و چهار عامل ضعف زیرساختی، ضعف فرهنگی، توسعهنیافتگی اجتماعی- منطقهای و ضعف مهارتی- تخصصی، با درصد تبیین 49/58 درصد بهعنوان عاملهای بازدارنده گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در روستاهای شهرستان نجفآباد، شناسایی شدند.